Nu este criticul cel care contează, nu cel care stă pe margine şi care arată cu degetul la cum s-a împiedicat omul puternic.
Meritul este al celui care se află în arenă;
al celui care are fața murdară de praf, sudoare și sânge;
al celui care greșește și nu își atinge scopul în repetate rânduri, pentu că nu există efort fără greșeli și lipsuri;
al celui care, în cel mai bun caz, cunoaște triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, eșuează dupa ce a îndrăznit ceva extraordinar;
al omului care știe că locul sau nu este alături de acele suflete slabe și reci care nu vor cunoaște niciodată nici victoria și nici înfrângerea…

Theodore Roosevelt

cealaltă față a monedei legea polarității

După citatul acesta spus în 1910 de președintele american, Theodore Roosevelt, ați putea crede ca mi-am petrecut ultimul timp pe fronturile din Ucraina sau Gaza. Însă nu, am fost doar la dentist. Așa că pot compara totuși gura mea cu un front de luptă, după intervențiile avute de-a lungul a jumătate de an, ca să îmi pot pune un aparat dentar. 

Medicul care mi-a extras dintele crescut în plus mi-a zis că sunt o minune a anatomiei și că e onorat să aibă cazul meu. A fost cel mai drăguț dentist pe care l-am avut și ajunsesem să mă duc la extracții de drag. 

Când m-am apucat să scriu articolul acesta, aveam falca umflată de la ultima extracție de molar de minte și 5 tipuri de medicamente luate. Urmau în scurt timp și vânătăile.

Aș fi vrut să vă zic că am scris în condițiile acestea, însă v-aș minți de dragul de a vă prezenta o teorie motivațională falsă. Nu am mai scris, m-am culcat. 

Și nu despre motivație vreau să scriu. Ci despre faptul că tot ceea ce ne dorim vine la pachet cu multe alte lucruri pe care nu ni le dorim. 

Ce spune legea polarității?

Legea polarității este una dintre cele șapte legi universale ale hermetismului. Ea afirmă că în orice lucru există doi poli, două aspecte opuse, care sunt interconectate și interdependente. Acești doi poli sunt de obicei priviți ca fiind contrarii, dar în realitate sunt doar două extreme ale aceluiași obiect și nu pot exista unul fără celălalt.

Iată câteva exemple de polarități:

  • Lumină și întuneric
  • Cald și rece
  • Sus și jos
  • Interior și exterior
  • Masculin și feminin
  • Pozitiv și negativ

Legea polarității explică faptul că aceste contrarii nu sunt de fapt separate, ci sunt doar două aspecte ale aceleiași realități. De exemplu, lumina și întunericul nu sunt două lucruri diferite, ci sunt doar două moduri diferite în care se manifestă aceeași energie.

Această lege are implicații importante pentru înțelegerea noastră asupra lumii. Ea ne arată că totul este conectat și că fiecare lucru are un aspect opus. Acest lucru ne poate ajuta să luăm decizii și să le acceptăm mai ușor.

Cum se manifestă legea polarității în viața de zi cu zi?

  • Când nu ai avut genetică bună, un zâmbet frumos vine la pachet cu mult efort și bani cheltuiți.
  • O relație împlinitoare vine la pachet cu compromisuri și conflicte ce necesită o rezolvare constructivă.
  • Să îți trăiești viața așa cum îți dorești vine cu stigmatizare din partea societății că nu te conformezi. 
  • Un corp sănătos și atrăgător vine la pachet cu multe ore de efort și transpirație.

Ca să fim împăcați cu alegerile noastre, trebuie să acceptăm că mereu vor fi și părți negative la ceea ce ne place. Întotdeauna există riscul că vom urî ceea ce iubim. De aceea, nici nu e bine să alergăm doar dupa emoțiile pozitive. Căutarea numai de emoții pozitive este o emoție negativă în sine. Întotdeauna emoțiile pozitive vor veni cu cele negative la pachet. 

Câți dintre voi v-ați dorit cu ardoare ceva, doar ca să descoperiți, după ce îl obtineți că nu e ceea ce va așteptați?

Asta pentru că o monedă are întotdeauna două fețe.

Acum aproape 10 ani, când am fost prima dată în Statele Unite cu work and travel, am avut un conflict cu angajatorul meu și am renunțat la jobul pentru care venisem. M-am trezit că rămăsesem doar cu un loc de muncă cu jumătate de normă, care îmi putea susține doar cheltuielile de trai de acolo. Banii pe care le promisesem părinților că îi împrumut de la ei nu mai puteau fi aduși înapoi și cuvântul dat era încălcat. 

Numai că, în timp ce stăteam pe plaja lacului Tahoe, din nordul Californiei, al doilea cel mai limpede lac din lume, mă gândeam cum experiența aceasta era unică și că nu se va mai întoarce niciodată înapoi. Că stă în alegerea mea să mă plâng de toate lucrurile care nu au ieșit așa cum m-am așteptat sau să mă bucur de timpul liber câștigat.

Atunci a fost o schimbare de perspectivă și de conștientizare că realitatea diferă doar în funcție de percepția mea. Chiar dacă lucrurile nu ies așa cum mă aștept, mereu există o parte pentru care pot să fiu recunoscătoare. 

Nimic nu este doar “bun” sau doar “rău”, putem să alegem ce simţim faţă de diferitele situații din viața noastră. Suntem responsabili pentru deciziile pe care le luăm și suntem responsabili pentru percepțiile noastre.

Concluzie 

La final, vreau să vă las cu o idee: magia pe care o căutați se află în efortul pe care alegeți conștient să îl faceți. 

Pe o față a monedei stă dorința voastră, iar pe cealaltă parte se află munca ce trebuie depusă. Aceste elemente opuse sunt de nedespărțit. Însă nu l-ați aprecia atât de mult pe unul, fără să îi cunoașteți opusul său. 

2 thoughts on “Cealaltă față a monedei – legea polarității”

  1. Aura Girlovan

    M-am bucurat nespus să ascult discursul tău și acum să îl citesc. Ești minunată din amândouă perspective ale polarității.

    Reply
    1. Mulțumesc, Aura! Ești foarte drăguță, ca de obicei. Îți mulțumesc și pentru evaluare!

      Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *