„Este bine să ai bani și lucruri pe care banii le pot cumpăra, dar este bine, de asemenea, să verifici din când în când și să te asiguri că nu ai pierdut lucrurile pe care banii nu le pot cumpăra.”
G. H. LORIMER
Unul dintre primele subiectele despre care am ales să vorbesc în cadrul unui discurs de la Sirius Toastmasters a fost legat de fericire. Și ce temă ar putea fi atât de mult asociată cu fericirea, dacă nu banii? O resursă care ne dictează multe din acțiunile noastre și, implicit, viața noastră.
Primăvara aceasta am fost în Thailanda și nu am putut să nu remarc nivelul scăzut de trăi. A fost un impact destul de mare pentru mine, având în vedere că cea mai săracă țară pe care o cunoșteam era Bulgaria. Sau poate chiar România, dacă luăm în considerare că nu sunt diferențe mari între ele.
În Thailanda costurile sunt atât de mici încât ne-am permis ”luxul” să mâncăm doar la restaurant. Am experimentat și toate activitățile pe care le-am văzut cu ochii: masaj, snorkeling, skybar, circuit turistic cu barca, vizitat de temple, elefanți în sanctuare, shopping și călătorii pe 4 insule și în capitală.
Și cred că și thailandezii consideră viața ieftină din moment ce circulă câte 2 adulți și un bebeluș pe scuter fără să se gândească prea mult la accidente.
Întotdeauna am pus zâmbetele și voia bună pe care le-am văzut la americani pe seama nivelului ridicat de trăi și a lipsei grijilor. Însă, majoritatea thailandezilor duce o viață simplă. Cu toate acestea, oamenii zâmbesc mult, sunt prietenoși, politicoși și se bucură de viață așa cum e. Își petrec toată ziua în soare că să pescuiască sau să plimbe turiști pentru a-și câștiga traiul. Însă sunt mereu dispuși să ajute și să-ți facă ziua mai bună printr-un gest sau o vorbă bună.
Ariștii și bogăția
Asta m-a făcut să mă gândesc la motivul din spatele stilului lor de viață. E evident că nu sunt fericiți pentru că au bani sau avere, pentru că nu au. Pentru ei sunt importante alte lucruri, iar asta m-a dus cu gândul la o idee pe care a spus-o Bob Marley. Acesta a fost întrebat dacă este bogat în cadrul unui interviu.
“Bogat? Ce înțelegi prin bogat?”, a întrebat Bob Marley.
“Ai multe posesiuni, mulți bani în cont?”, reformulează reporterul.
“Posesiunile te fac bogat? Nu am genul acesta de bogăție. Bogăția mea este viața, întotdeauna”.
Precum cantautorul jamaican, la fel și thailadezii se focusează pe bogăția vieții înseși și pe tot ceea are aceasta de oferit.
Românii și casele
Majoritatea românilor este foarte prinsă în ideea de a face tot mai mulți bani și de a strânge cât mai multe bunuri. De aceea suntem și țara cu cei mai mulți proprietari din UE, conform unui raport Eurostat din 2021. Însă nivelul de trăi nu este deloc în top raportat la celelalte țări din Europa. Uneori ne dorim și o anumită mașină, pentru care, de multe ori, plătim mulți ani pentru a o deține. Sau ”haine de firmă”, ca cei din jurul nostru să fie conștienți de statutul nostru și de puterea financiară.
În filmul ”Fight Club” era o scenă în care Tyler Durden (jucat de Brad Pitt) îi spunea naratorului: “the things you own end up owning you” – ”lucrurile pe care le deții, ajung să te dețină”.
Bunurile materiale ajung de multe ori să facă parte din identitatea noastră și să ne fie greu să renunțăm la ele. Chiar dacă ne costă pacea sufletească.
Dacă ne gândim, de câte ori nu am fost puși în situația de a cumpără un lucru nou de care să avem grijă obsesiv? Lucruri pentru care plătim până la urmă cu timpul nostru. Plus că aceste posesiuni necesită atenția noastră și lucruri adiționale care să le mențină în stare bună.
Despre oamenii foarte bogați și bani
Elon Musk, al doilea cel mai bogat om din lume la momentul actual, cu o avere estimată la 188 de miliarde de dolari, și-a vândut anul trecut cele șapte case pe care le deținea în California. A făcut acest lucru după ce a promis în 2020 că va scăpa de toate bunurile materiale și nu va mai deține nicio proprietate.
Unul din motive a fost ca să demonstreze că miliardarii pot trăi o viață normală. Al doilea motiv a fost ca să se poată focusa mai mult pe planurile sale. Să trimită oameni pe Marte, să implanteze cipuri în creier și să sape tuneluri subterane care să transporte oamenii de la Londra la New York în doar câteva minute. În plus, după ce a renunțat la proprietățile sale din California, și-a mutat domiciliul în Texas. Locuiește cu chirie într-o proprietate a cărei valoare este estimată la 50 000 de dolari. În Texas taxele plătite către stat sunt mai mici și se folosește de banii rămăși că să își ducă visurile la îndeplinire.
Tot în Thailanda eram când mi-am întrebat prietenele de călătorie dacă consideră că bunurile pe care le deținem ajung să ne știrbească din libertatea pe care o aveam înainte. Una dintre ele mi-a răspuns că deținerea unei proprietăți pe care să o numești “acasă” ține de maturitate și de viață de adult.
Atunci poate că renunțarea totală la partea materială nu este soluția pentru o viață fericită?
Ce spun filosofii?
Aristotle a venit cu ideea că există diferențe de opinie despre ceea ce este cel mai bine pentru oameni în lucrarea sa, ”Etica Nicomahică”. Iar pentru a alege virtutea morală, trebuie să ne plasăm la mijlocul dintre două extreme: una care implică excesul, iar cealaltă, lipsa.
Iar dacă ar fi să transpunem în zilele noastre calea de mijloc, ar fi undeva între goana după bani și renunțarea în totalitate la părțile materiale. Și, din punctul meu de vedere, aici se întâlnesc talentele sau pasiunile noastre cu capacitatea de a monetiza aceste talente.
În Japonia există un concept, “ikigai”, care se referă la sensul vieții, mai exact un motiv pentru care să ne trezim de dimineață. Nu e legat de statutul financiar, ci de circumstanțele mentale și spirituale sub care indivizii simt că viețile lor sunt valoroase. Aici se întrepătrunde ceea ce ne face plăcere să facem și o putem face bine, cu valoarea pe care o putem aduce în societate astfel încât să fim plătiți pentru asta.
Concluzia mea
Banii nu au valoare intrinsecă și, după părerea mea, ar trebui să fie priviți ca un vehicul cu care poți ajunge mai repede la libertate, confort, dezvoltare personală și relații satisfăcătoare. De cele mai multe ori, asociem bunăstarea noastră cu banii pe care îi avem în conturi sau bunurile pe care le deținem.
Cu toate că acestea aduc un anumit confort, fericirea noastră este legată de valorile noastre personale. Acestea sunt diferite de la individ la individ, însă, în general, sunt comune pentru umanitate: liberate, dragoste, siguranță, apartenență etc. Aceste valori ne crează identitatea și ne plasează într-o anumită direcție în lume. Și, în raport cu banii, ar trebui sa fie protejate cu prioritate. Banii sunt o resursă valoroasă dacă îi folosim ca să ne creăm viața pe care o visăm. Însă dacă intrăm în conflict cu conștiința noastră pentru a îi obținem și renunțăm la valorile primordiale ale identității noastre, aceștia se transformă într-o resursă distructivă.