Asta este pentru cei nebuni. Nepotriviții. Rebelii. Cauzatorii de probleme. Cuiele rotunde din găurile pătrate. Cei care văd lucrurile altfel. Nu le plac regulile. Și nu au niciun respect pentru status-quo. Puteți să îi citați, să nu fiți de acord cu ei, să îi glorificați sau să îi denigrați. Singurul lucru pe care nu îl puteți face este să îi ignorați. Pentru că ei schimbă lucrurile. Ei împing rasa umană mai departe. Și în timp ce unii îi văd nebuni, noi îi vedem genii. Pentru că oamenii care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea, sunt cei care o fac.”

R. SILTANEN, L. CLOW și alții

brand minds 2023

BRAND MINDS este un eveniment exclusiv cu experți în afaceri de renume mondial, care se desfășoară pe parcursul a două zile. Este cel mai mare eveniment de acest tip din Europa Centrală și de Est. Anul acesta au fost peste 6000 de participanți din toată lumea. Era pe lista mea de dorințe de câțiva ani și 2023 a fost anul norocos.

Organizarea

Am ales să fac checkin-ul în prima zi de eveniment și am ajuns cu o oră mai devreme. Nu am prins aglomerație, am avut norocul să merg direct la o casă liberă. Mai aproape de deschiderea evenimentului s-a aglomerat, însă am înțeles că s-au mișcat destul de repede. 

Parcarea a fost 5 lei/oră, cu prima oră gratuită. Se formase o coadă destul de mare de dimineață, înainte de eveniment. Iar la final, din cauza numărului mare de participanți, s-a format coadă și în fața tonomatelor pentru plata parcării. O variantă mai eficientă a fost taxiul, însă din cauza cererii mari, prețurile erau mai ridicate și timpul de așteptare mai lung. Însă nu este nicio noutate pentru iubitorii de evenimente mari.

Sponsorii evenimentului au fost branduri de top din sfera lor de activitate, printre care: One United Properties, Teilor, Cărturești, BMW etc. 

Unul dintre sponsorii de care nu auzisem până atunci a fost Xclusiverse, o companie care are obiectivul de a deveni cel mai mare metaverse din lume cu produse şi servicii premium. Am vorbit cu unul dintre reprezentanții companiei și l-am întrebat cum mă poate ajuta conceptul lor în domeniul profesional. 

Pe scurt, aceasta platformă oferă posibilitatea de a închiria spații virtuale în care oamenii de afaceri se pot întâlni cu clienți din toată lumea. Dacă până acum vânzarea era limitată la persoanele pe care le întâlnim în lumea reală, metaversul ne aduce mai aproape de restul lumii. 

Costul biletului în ultima etapă de vânzări a fost în jur de 550 eur + TVA. Era și varianta de a achiziționa bilete VIP la un cost mai mare (nu mi-am notat prețurile, iar la finalul evenimentului nu le-am mai găsit pe site-ul oficial). Eu am avut norocul să primesc invitația, așa că pot să transmit doar mulțumiri persoanei care s-a gândit la mine. 🙂

Cateringul a avut foarte multe opțiuni în privința băuturilor, de la cafea (Costa avea standuri peste tot), la apă, sucuri și vin. La mâncare au fost mai puține opțiuni: burgeri, câteva legume, tortellini și ecler. Spațiul destinat prânzului ar fi putut să fie mai mare. M-am plimbat puțin până am găsit cu cine să împart masa, însă pentru 6000 de oameni e mai dificil. 

Probabil că cei de la VIP au avut mai multe variante și ca mâncare, și ca spațiu. Însă eu am avut acces standard.

Să trecem la lucuri mai serioase. Motivul pentru care am mers. Două zile pline de inspirație și informații prețioase.

Conferința

Spațiul a fost bine organizat, sala avea proiecții de lumini și culori care te duceau în viitor. Sunetul a fost bun, vorbitorii se puteau auzi și de pe rândurile din spate. Ce m-a nemulțumit au fost scaunele, care după câteva ore de stat jos deveniseră destul de inconfortabile. 

Gazda evenimentului a fost Pep Rosenfeld. 

Pep este amfitrion la evenimente de profil cu vorbitori celebri, printre care fostul președinte american, Barack Obama. A fost și gazda evenimentului TEDx.

Datorită umorului său, Pep Rosenfeld a avut o prezență distractivă care a captat și a destins publicul. Cel mai remarcabil moment, în interacțiunea cu publicul, a fost când ne-a invitat sa ne gândim la un vis pe care îl avem și să luminăm în tandem cu lanternele telefoanelor. Am vrut să filmez momentul, dar m-au luat emoțiile pe dinainte. Mi-au ieșit un film de 1 secundă și 2 poze. 

Vorbitorii din prima zi au fost următorii: 

  • Neil Patel este unul dintre cei mai influenți oameni de marketing din lume, conform Forbes sau Wall Street Journal. 

Blogul lui Neil Patel este în top 10 bloguri de marketing din lume și are 9 milioane de vizualizări lunare, care aduc venituri de 100.000 USD pe lună. Articolele sale sunt resurse valoroase despre creșterea traficului Google, pași ușor de implementat pentru SEO și multe alte informații.

Datorită vastei sale experiențe în marketing digital, cu o agenție de peste 700 de angajați – unde este co-fondator, Neil a venit cu sfaturi de creștere a traficului pe care le-a testat de-a lungul timpului. Acesta a preconizat și faptul că datorită inteligenței artificiale, SEO se va schimba în viitor și se va focusa și pe căutări de voce și vizuale. 

Însă ce mi-a mai rămas în minte a fost o glumă legată de cel mai cunoscut motor de căutare.

Întrebare: Unde poți să îngropi un cadavru ca să nu fie găsit?

Răspuns: Pe a doua pagină de căutări de pe Google.

  • Lynda Gratton a fost premiată ca cel mai bun profesor de la London Business School. Are o experiență de predare de 33 de ani. 

Lynda Gratton este o autoare care a publicat despre viitorul muncii și rolul corporației. Cele zece cărți ale sale s-au vândut în mai mult de 1 milion de exemplare și au fost traduse în peste 20 de limbi. 

Lynda a vorbit despre faptul că populația va trăi mai mult și va ajunge să lucreze chiar și la 70 de ani. Tehnologia va avansa în continuare și în 60% dintre locurile de muncă, o treime din sarcini vor putea fi automatizate. 

Însă această evoluție tehnologică va crea și noi joburi. Un exemplu concret pe care l-a adus: informațiile greșite pe care le furnizează Chat GPT a dus la o creștere a angajaților care trebuie să verifice informația.

  • Renée Mauborgne este coautoare a Blue Ocean Strategy, care s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.

Este recunoscută drept una dintre cele mai emblematice cărți de strategie scrise vreodată. Financial Times a scris că ”este una dintre cele mai bine vândute cărți de afaceri ale secolului”. A mai scris Blue Ocean Shift și Beyond Disruption. 

Renée Mauborgne s-a focusat pe ideea că cea mai mare creștere pe care o companie o poate avea vine din atragerea potențialilor clienți și cum pot fi aceștia descoperiți. 

  • James Clear este autorul cărții Atomic Habits. Este unul dintre cei mai importanți experți din lume în formarea de obiceiuri și crearea contextelor potrivite pentru a lua decizii de succes.

Cartea sa s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume și a fost tradusă în mai mult de 50 de limbi.

James a prezentat idei despre crearea identității potrivite care să te ducă mai aproape de versiunea pe care ți-o dorești prin crearea de obiceiuri noi. 

Fiecare acțiune pe care o faci este un vot pentru persoana care îți dorești să devii.

  • Blair Singer, expert în vânzări și autorul bestsellerelor ”Sales Dogs”, ”Little Voice Mastery” și ”Team Code of Honour”.  Este și consilerul lui Robert Kiosaki în afaceri și membru în echipa Rich Dad Advisor.

Vrei să crești vânzările? Învață-ți oamenii. Leaderii sunt profesori.

Vânzarea nu este despre a spune, ci despre a pune întrebări.

  • Anne-Marie Imafidon a fost votată cea mai influentă femeie în IT din Marea Britanie de către Computer Weekly, o revistă prestigioasă cu milioane de cititori. Este cea mai tânără persoană care a primit vreodată o diplomă de master în informatică de la Universitatea din Oxford și are 6 doctorate de la instituții de învățământ diferite.

Lecțiile lui Anne-Marie Imafidon sunt esențiale pentru liderii care doresc să își dezvolte companiile prin I.A., data science și machine learning.

Pune în balanță oportunitatea inteligenței artificiale cu riscul. Tehnologia nu este neutră.

  • Nassim Nicholas Taleb – expert în statistică matematică, fost comerciant la bursă, analist de risc. Activitatea sa se referă la probleme de probabilitate și incertitudine.

Este autorul unui eseu în mai multe volume, Incerto (The Black Swan, Fooled by Randomness, Antifragile, Skin in the Game și The Bed of Procrustes). Accentul său actual este pe caracteristicele sistemelor care pot face față crizelor. („Antifragil”).

Vrei să faci lumea mai bună? Pornește o afacere.

  • Tim Ferriss, autor a cinci bestselleruri din New York Times. Cea mai cunoscută carte, ”Tools of Titans” prezintă informații și perspective de la unii dintre cei mai de succes oameni mondiali.
    Este gazda unuia dintre cele mai influente podcasturi din lume, având invitați celebri precum Mark Zuckerberg, Ray Dalio, Jerry Seinfeld, Arnold Schwarzenegger și mulți alții. 

Tim a avut o energie bună și și-a exersat româna pe care o știa la începutul interviului. A zis că a petrecut ceva timp în Brașov. 

Câteva idei de la Tim Ferriss:

Proiectele care eșuează dau abilități care pot fi folosite mai târziu.

Dacă nu te vezi lucrând cu cineva peste 5 ani, nu ar trebui să lucrezi nici 5 minute.

Să te înconjori de oameni buni este o investiție în sănătatea ta mintală.

Dacă vrei să îți îmbunătățești gândirea, scrie. 

A doua zi de Brand Minds a fost mai scurtă, cu un singur invitat. 

Duncan Wardle  a fost numit Director de Creativitate și Inovație la Disney în 2011, un rol pe care compania nu l-a mai avut înainte și l-a creat special pentru Duncan. Aici a avut responsabilitatea de a crește capacitatea companiei de a inova la scară largă. A avut un succes uimitor și și-a realizat obiectivul de a transforma Disney într-una dintre cele mai creative și inovatoare companii din lume.

Duncan a ținut un workshop de creativitate și inovare cu un public format din câteva mii de oameni. La o capacitate atât de mare, nu toți participanții ar fi putut fi implicați. Însă s-a plimbat destul de mult printre rânduri, iar asta a făcut ca publicul să stea conectat.

Cu toții ne-am născut creativi.

Opusul curajului nu este lașitatea, ci conformismul. 

Concluzii

Viitorul e aici. Inteligența artificială a fost un subiect abordat de aproape toți vorbitorii evenimentului. Poate că suntem speriați de ceea ce se poate întâmpla. Sau poate că avem încrederea că ne îndreptăm către o existență mai ușoară pentru omenire. Indiferent de gândurile pe care le avem, impactul IA nu poate fi ignorat.

Vorbitorii evenimentului sunt plătiți pentru ideile fundamentale pe care le prezintă în cărțile lor și în activitatea pe care o desfășoară. Succesul din spatele lor este un brand personal puternic. De aceea au și expertiza ca să vorbească în fața unui public de asemenea amploare.

Un eveniment de acest calibru te aduce mai aproape de personalitățile și ideile importante ale momentului. Într-adevăr, mai există întotdeauna varianta cărților, care sunt scrise și detaliat. Însă prin participare, am avut ocazia să descopăr personalități de care nu auzisem înainte.

În plus, participanții sunt profesioniști din domeniul lor de la care poți să afli informații care să te ajute în activitatea actuală sau să formezi conexiuni care să te ajute să îți dezvolți afacerea. 

Personal, cel mai mult m-a atras să îi văd live pe cei pe care îi urmăresc în social media și ale căror idei le citisem. Și mi-a plăcut mult să fac parte din energia celor care cred că lumea aceasta poate fi schimbată în mai bine.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *