Autenticitatea este practica zilnică, de a renunța la cine credem că ar trebui să fim, și de a îmbrățișa cine suntem.

Brené Brown

cat de impotent e autenticitatea

Autenticitatea este, în general, considerată a fi de o importanță semnificativă în diferite aspecte ale vieții, inclusiv relațiile personale, viața profesională și dezvoltarea personală.

Capacitatea de a te lăsa văzut cu adevărata ta față este strâns legată de încrederea pe care o ai în tine și valorile tale, chiar dacă nu corespund cerințelor societății. Oamenii care nu își arată adevărata față atrag oameni care rezonează cu o versiune falsă a lor. E ușor să fii lângă persoane care le fac pe plac tot timpul celorlalți oameni. Însă, aceștia nu vor avea niciodată prieteni reali.

Autenticitatea ține de cunoașterea sinelui tău real și puterea de a îl expune celor din jur fără să îți fie teamă că vei fi respins pentru cine ești cu adevărat. Această capacitate exersată face un idivid să fie considerat integru. 

Chiar dacă sunt circumstanțe în care opiniile tale sau viziunea asupra vieții nu corespunde cu a celorlalți, e sănătos să o împărtășești ca ceilalți să te cunoască cu adevărat. 

Iată câteva motive pentru care autenticitatea este importantă:

1. Încredere și credibilitate

Indivizii autentici sunt adesea văzuți ca fiind mai demni de încredere și mai credibili. Când ești autentic, oamenii tind să creadă în cuvintele și acțiunile tale, deoarece te percep ca fiind onest.

2. Relații sănătoase

Autenticitatea este crucială în relațiile personale. Să fii sincer cu tine însuți și să îți exprimi gândurile, sentimentele și valorile poate duce la conexiuni satisfăcătoare cu ceilalți. Autenticitatea favorizează comunicarea deschisă și vulnerabilitatea, aspecte importante în relațiile interpersonale care adâncesc încrederea.

3. Respectul de sine și stima de sine

Când trăiești în mod autentic îți permiți să-ți îmbrățișezi adevăratul sine, ceea ce duce la creșterea stimei de sine și respectului de sine. Sunt șanse mai mari să te simți încrezător și mulțumit atunci când ești autentic, decât să te prefaci că ești cineva care nu ești.

4. Reducerea stresului

Încercarea de a fi cine nu ești sau ascunderea adevăratului tău sine poate fi dificilă din punct de vedere emoțional și poate duce la stres și anxietate. Îmbrățișarea autenticității poate reduce acest stres, permițându-ți să te simți confortabil în propria ta piele.

5. Creștere personală

Autenticitatea este o piatră de temelie a creșterii personale și a descoperirii de sine. Fiind fidel cu tine însuți, îți poți explora valorile, convingerile și dorințele, ducând la o înțelegere mai profundă a cine ești și a ceea ce îți dorești de la viață.

6. Creativitate și inovație

Autenticitatea poate duce la creativitate și inovație. Când ești congruent cu perspectiva și ideile tale unice, poți contribui cu soluții noi la diferite situații și provocări. Steve Jobs a ajuns să dezvolte Apple pentru că nu s-a simțit împlinit în facultate și a hotărât să urmeze cursurile care i-au făcut plăcere. Mai târziu, a reușit să combine interesele lui într-o companie care a schimbat viețile oamenilor din toată lumea. 

7. Reziliență

Indivizii autentici tind să fie mai rezistenți, deoarece au un sentiment solid de sine și sunt mai bine pregătiți pentru a face față adversității și eșecurilor vieții. Când acționezi în concordanță cu sinele tău autentic, un eșec este privit ca pe o încercare care să te ducă acolo unde îți dorești. În schimb, dacă acționezi în funcție de concepții împrumutate de la cei din jur cu care nu rezonezi, sunt șanse mari să regreți un eșec și să ai o perioadă mai mare de recuperare după dezamăgire. 

8. Atragerea oamenilor asemenea

Autenticitatea te poate ajuta să atragi oameni care să îți împărtășească valorile și pasiunile. Acest lucru duce la relații personale și profesionale mai împlinite și creșterea calității vieții. Oamenii care se vor simți atrași de tine ca un magnet vor rezona cu energia transmisă de sinele autentic. 

9. Leadership

Liderii autentici sunt adesea mai eficienți, deoarece inspiră încredere și loialitate echipelor lor. Ei conduc prin exemplu și sunt fideli principiilor lor, ceea ce îi poate motiva pe alții să le urmeze exemplul.

10. Împlinire

Autenticitatea este legată de o împlinire mai mare și de satisfacție în viață. Când îți aliniezi acțiunile și valorile cu adevăratul tău sine, este mai probabil să experimentezi un sentiment de mulțumire față de deciziile tale și direcția vieții.

Concluzie

Autenticitatea e importantă atât în relația cu tine însuți, cu cei din jur și cu calitatea vieții tale, în general. Deși poate părea că indivizii care sunt pe placul celorlalți au mai mulți prieteni, de multe ori au o relație dificilă cu ei înșiși pentru că îi pun pe ceilalți pe primul plan în locul lor. 

Cu toate acestea, este important să reții că autenticitatea ar trebui echilibrată cu sensibilitatea și considerația față de sentimentele și nevoile celorlalți. A fi autentic nu înseamnă a ignora impactul cuvintelor și acțiunilor tale asupra celor din jurul tău. Autenticitatea ar trebui să fie practicată într-un mod care să respecte și să susțină bunăstarea atât a ta, cât și a celorlalți.

Unul dintre cele mai importante lucruri e să fii sincer cu tine însuți în legătură cu valorile, interesele și personalitatea ta, însă să oferi celorlalți libertatea de a fi autentici la rândul lor, fără să îți impui viziunea asupra lor. Așa vei avea o relație constructivă atât cu tine, cât și cu oamenii care aleg să îți fie aproape pentru cine ești cu adevărat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *