Nu călătorim ca o formă de scăpare, ci ca viața să nu ne scape printre degete.
de ce ne place sa calatorim

Călătoriile sunt una dintre pasiunile pe care le-am descoperit încă de când eram mică. Pe la 6 ani, îmi pregăteam bagajul cu o săptămână înainte să plec la bunica.

26 de ani mai târziu, am amintiri de pe 3 continente, 18 țări, dintre care am locuit în 4 state diferite. 

Ce nu s-a schimbat este faptul că încă îmi plac plecările și locurile noi. Și am observat că nu sunt singura. Așa că am documentat puțin motivele din spatele plăcerii de a călători. De unde vine plăcerea asta dacă nu de la creier?

Avem o curiozitate înnăscută și o dorință mare de explorare. Încă din copilărie eram curioși de culorile, sunetele și mirosurile de lângă noi. Călătoriile ne permit să redescoperim această curiozitate prin peisaje și culturi diferite. Emoția de a explora necunoscutul și de a ne lansa în noi aventuri ne ține prinși în moment și ne ajută să vedem lumea cu ochi proaspeți, de copil.

Acestea sunt 5 beneficii pe care călătoriile le au asupra noastră:

  1. Creștere personală și descoperire de sine

    Călătoria oferă o oportunitate de autoreflecție, autodescoperire și creștere personală. Îți permite să ieși din zona de confort, să îți pui la îndoială convingerile și să obții noi perspective asupra vieții. Aceste experiențe pot spori conștientizarea și stima de sine. Călătoritul ne provoacă să ne descurcăm în situații nefamiliare, să ne adaptăm la medii noi și să interacționăm cu indivizi diferiți. Prin aceste experiențe, aflăm mai multe despre noi înșine, capacitățile și valorile noastre. Călătoriile ne împing din zona de confort și ne ajută să dezvoltăm independență și încredere în sine. Suntem expuși la o gamă largă de experiențe și perspective. Ne ajută să ieșim din propria noastră bulă culturală și socială, permițându-ne să vedem lumea din unghiuri diferite. Întâlnim idei, credințe și moduri de viață noi, obținem o înțelegere mai profundă a noastră și a celorlalți. Ne lărgește orizonturile și încurajează dezvoltarea personală.

    Călătoria implică adesea interacțiunea cu oameni din culturi și medii diferite. Angajarea în conversații și împărtășirea experiențelor cu alții lărgesc perspectiva asupra vieții și stimulează empatia. Interacțiunea socială și imersiunea culturală sunt legate de inteligența noastră emoțională și fericire. Experimentarea diverselor tradiții, limbi, bucătării și obiceiuri ne lărgește perspectiva și ne provoacă noțiunile preconcepute din cultura noastră și mediul familial. Prin înțelegere culturală, empatie și toleranța încurajăm creșterea personală și ne extindem viziunea asupra lumii.
  2. Noutate și stimulare

    Călătoriile expun creierul la medii, culturi, limbi și experiențe diferite. Această stimulare poate activa diverse părți ale creierului, declanșând entuziasm și curiozitate.
    Creierul apreciază noutatea pentru că așa se poate dezvolta. Iar atunci când călătorești, întâlnești o multitudine de senzații, vederi, sunete și gusturi noi care îți angajează simțurile. 
    Călătoria oferă o evadare din monotonia și rutina cotidiană. Oferă o pauză de la muncă, responsabilități și ne permite să ne relaxăm și să ne reîncărcăm. Ieșirea din zona de confort într-un mediu nou ce trebuie descoperit este o plăcere pentru creier. 

  3. Crearea de amintiri pe termen lung

    Călătoriile creează amintiri care rămân cu noi pentru toată viața. Fie că asistăm la medii naturale uluitoare, explorăm monumente istorice sau ne conectăm cu oameni din medii diferite, experiențele devin amintiri prețuite care ne modelează identitatea și oferă un sentiment de împlinire.
    Aceste amintiri rămân în memoria noastră mult timp datorită faptului că noutatea ne face să fim prinși în prezent și creierul are oportunitatea de a recepționa stimuli din mai multe surse. De multe ori, ieșirea din zona de confort ne expune la situații provocatoare care declanșează emoții puternice greu de uitat. De aceea, multe din amintirile noastre intense se leagă de situațiile neobișnuite petrecute în călătorii. 

  4. Flexibilitate cognitivă și învățare

    Călătoria implică adesea adaptarea la diferite situații, ca de exemplu, navigarea prin locuri necunoscute și interacțiunea cu oameni din medii diverse. Astfel, se declanșează flexibilitatea cognitivă a creierului. Această gimnastică mentală îmbunătățește capacitatea de a gândi creativ. Abilitățile de rezolvare a problemelor cresc și se îmbunătățește adaptabilitatea în diferite aspecte ale vieții.

    Când călătorești, te implici în mod natural în învățare. Absorbi informații despre diferite culturi, situri istorice și tradiții locale. Acest tip de învățare poate avea un impact mai mare și mai memorabil decât formele tradiționale de educație. Capacitatea creierului de a crea noi conexiuni neuronale și de a reține informații este îmbunătățită prin expunerea la noi medii, experiențe și cunoștințe dobândite în timpul călătoriilor. 

    Călătoriile ne pot ajuta să găsim soluții la probleme care ne-au măcinat mult timp prin îndepărtarea de la sursa problemei și o privire de ansamblu. De multe ori primim inspirație din locuri noi pentru o soluție pe care o căutam de mult timp și nu găseam rezolvare în situația curentă. 

  5. Reducerea stresului

    Călătoria oferă o oportunitate de a scăpa de rutina zilnică și de factorii de stres din viața de zi cu zi. În sfârșit, creierul se poate relaxa. Un mediu nou, departe de factorii declanșatori familiari, poate scădea nivelul de stres. Reducerea stresului are efecte pozitive asupra creierului, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive, a memoriei și a bunăstării emoționale. Mulți oameni călătoresc pentru a căuta relaxare, pentru a se angaja în activități recreative și pentru a se delecta cu activități de petrecere a timpului liber. Fie că este vorba de relaxare pe o plajă tropicală, de drumeții în natură sau de o vacanță spa, călătoria oferă o evadare din stresul vieții de zi cu zi. Este o oportunitate de a te angaja în activități care aduc bucurie, întineresc mintea și corpul și promovează bunăstarea generală.

Șansa pe care am primit-o când ne-am născut sub această formă, care ne face să fim cele mai evoluate animale de pe Pământ, ne oferă și oportunitatea de a explora această lume minunată. Cu avion, tren, mașină și restul vehiculelor pe care cei dinaintea noastră le-au inventat. 

Poate că suntem în căutare de relaxare sau suntem curioși de locurile noi pe care încă nu le-am descoperit. Sau avem nevoie de o perspectivă nouă asupra vieții ca o gură de aer proaspăt. 

Orice motiv am avea, călătoritul ne duce mai aproape de esența noastră. Reușește să ne conecteze cu oamenii pe care îi percepem diferit, dar care împart aceleași emoții ca noi și se bucură de această experiență unică pe care o numim viață. 

1 thought on “De ce ne place să călătorim?”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *